Power-analyse: Så hårdt træder rytterne i pedalerne

May 14, 2018

Der er bund i trådet, når rytterne fra Team AURA Energi-CK Aarhus sætter sig på cyklen. Det viser en gennemgang af rytternes data fra det netop overståede CCC Tour.

 

 

Det kræver ikke kun god moral, godt udstyr og sans for cykelløb, hvis man vil køre med i den sjove ende i cykelsporten. Der skal i den grad trædes i pedalerne. Det viser en gennemgang af data fra de tre dage i Polen. 

 

Her følger et overblik over, hvad det kræver at være med i den sjove ende af et kuperet UCI-løb med masser professionelle hold på startlisten. 

 

UDBRUD OG BAKKETRØJE: 
Frederik Muff og August Mors Poulsen formåede begge at ramme udbruddet på fredagens aftenetape. Men de to var bestemt ikke de eneste, der havde den plan i feltet. 

 

Efter 30 minutter med 48,5 km/t timen lykkedes det Frederik Muff at få skabt dagens første seriøse udbrud efter flere forsøg. I fem minutter producerede han 453 watt og kørte 49,8 km/t for at skabe det afgørende hul. Kort efter angreb to ryttere kontra og her krævede det en acceleration på 1227 watt for August Mors Poulsen at gå med. Da de to grupper smeltede sammen stod det klart, at dagens udbrud var dannet. 

 

 

Mod de to kategori 2-bjergspurter stod det klart, at teamet satsede på August Mors Poulsen. 713 watt i 40 sekunder (heraf 20 sekunder på 982 watt) krævede det for Poulsen at vinde den første, mens  712 i 38 sekunder var nødvendigt for at vinde den anden. 

 

 I sidste halvdel af etapen lykkedes det Muff at skille sig ud med to andre ryttere og disse blev hentet blot 300 meter fra stregen. En gennemgang af de sidste kilometer viser den indædte kamp, som udbryderne kæmpede. De sidste 30 sekunder blev 810 watt leveret af Muff, der dog måtte sande, at målstregen var for langt væk til at holde hjem. 

BJERGE OG PROCENTER 

CCC Tours tredje og fjerde etape bød på stigninger og et skifte i, hvilke ryttere der kunne gøre sig gældende. Lørdagens bjergetape startede med en 13 kilometer lang stigning, Przełęcz Jugowska, og her led de tungere ryttere i feltet, mens de lette ryttere var i deres rette element. 

For holdets bedste bjergrytter, Mikkel Beck Olsen, krævede første opkørsel 330 watt i gennemsnits effekt, knap 27 km/t og en gennemsnitlig puls på 187. Feltet splittede ikke på første opkørsel, men de tungere ryttere som Frederik Muff og Jesper Vinkel måtte begge producere på den gode side af 420 watt i gennemsnit for at sidde med i den forreste del af feltet på stigningen. 

Den lange og hårde dag krævede mange både kort og lange arbejdsperioder for rytterne og en tss-score på 250 kunne indkasseres efter de knap fire timers arbejde. 

GRUPETTO VERSUS FRONTEN

På tredje etapes sidste stigning var holdets plan at levere Mikkel Beck Olsen i front og både Muff og Gye tog den derefter med ro og fulgte med grupettoen til mål herfra. Mens Mikkel Beck Olsen i front måtte producere 329 watt for at komme med over stigningen, så var der mere ro på i grupettoen, hvor den over 10 kg tungere Muff blot produceres 280 watt for at følge med over. 

- Når man har lavet sit arbejde, så skal man spare så meget på kræfterne som muligt, så derfor dannes der altid en "grupetto" sidst på etapen, forklarer sportsdirektør Michael Hvilsted. 

 

- Formålet for denne er at komme så let igennem etapen som muligt, så man bruger minimale kræfter og istedet kan bruge dem dagen efter, uddyber han. 
 

AT KØRE MED OM SEJREN I BJERGE
Fjerde og sidste etape bød på tre kategoriserede stigninger i finalen og her kom Mikkel Beck Olsen med i favoritgruppen og spurtede sig til en fornem 8. plads. Holdet leverede et solidt stykke arbejde for at positionere Olsen, men et blik på den stærke kronjydes data viser også, at han i den grad trådte i pedalerne. 

 

 

Med 351 watt på sidste stigning slap Olsen løs med 19 andre fra toppen bragede disse mod målet i Jawor. Den sidste stigning steg med knap 7 procent, men det forhindrede ikke fronten i at køre over 30 km/t igennemsnit. De sidste 10 km tog kun 11 minutter at køre med en snitfart godt over de 55 km/t. 

 

Olsens gennemsnitseffekt på blot 202 watt viser også, at han sad fint beskyttet i feltet hele dagen og ikke var nødsaget til at bruge unødige kræfter. 

 

For at kunne køre med de bedste skal man være så frisk så muligt, så derfor var det helt naturligt, at de andre ryttere hjalp Beck Olsen. Ser man en rytter som Jacob Gye eller Frederik Muffs power-fil, så ser man det helt modsatte billede af Beck Olsens. De to ryttere leverer nemligt et langt højere output de sidste kilometer mod stigningen og faktisk så kører begge ryttere flere watt de sidste fem minutter hen mod stigningen end de kører op ad den. 

 
 


 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

  • Facebook App Icon
  • Instagram App Icon

© 2017-2019 by Frederik Muff
All rights belong to AURA Energi-JS.dk

TES4.png